Çocuk Diş Hekimliği


Süt dişlerinin daimi dişler sürene kadar problemsiz şekilde ağızda fonksiyon görmesi için koruyucu tedaviler uyguluyoruz. Bunlar; Ağız hijyeni ve beslenme eğitimi, Çürük risk durumunun belirlenmesi, Fissür örtücü (Koruyucu dolgu) uygulaması, Fluor uygulaması, Yer Tutucu uygulaması, dolgu, amputasyon, süt dişi kanal tedavisi’dir.

Çürük: Çocuklarda çürüklerin meydana gelmesinin başlıca nedeni besin artıklarının uzun süre (özellikle gece) diş yüzeylerinde kalmasıdır. Bunların dışında yetersiz fırçalama, sağlıksız beslenme, dişlerde hasara yol açar. Dişlerdeki çürük alan temizlenerek dolgu yapılır ve dişin sağlıklı bir şekilde ağızda kalması sağlanır.

Travma; Çocuklarda sıklıkla rastlanan bir sorundur. Darbe alınan dişte herhangi bir sorun olmadığını düşünseniz bile mutlaka diş hekimine danışmanız gerekir. Darbe ile oluşabilen diğer sorunlar, dişlerin yerinden çıkması, yer değiştirmesi, damağa gömülmesi olabilir. Bu durumda da en kısa zamanda diş hekimine gidilmesi gerekir. Yer değiştiren veya gömülen diş yerine yerleştirilmeli ve düzenli aralıklarla dişin canlılığı kontrol edilmelidir. Eğer diş ağızdan çıktıysa hemen bir bardak süt, serum veya tükürüğün içine koyularak en kısa zamanda (1 saati geçmemelidir) diş hekimine gidilmelidir. Bu durumda dişin yerine tekrar yerleştirilme şansı olabilir. Kırık; dişin kırılan parçası kaybolmamışsa, saklanarak diş hekimine götürülmelidir.

Süt dişleri de tıpkı kalıcı dişlerde olduğu gibi tedavi edilmelidir. "Nasıl olsa değişecek!" düşüncesiyle bu dişlerin çekilmesi pek çok problemlere neden olur. Süt dişlerinin beslenmede de önemi vardır. Çürük dişleri olan çocuklar dişleri ağrıdığı için doğru dürüst yemek yiyemezler. Aynı şekilde dişleri çekilen çocuklar da yemek yiyemedikleri için büyüyüp gelişemezler. Genel vücut gelişiminin yanı sıra süt dişleri çenelerin gelişimi için de gereklidir.

Süt dişleri konuşmak için gereklidir. Özellikle konuşmanın öğrenildiği dönemde ön süt dişlerinin eksik olması f,v,s,z,t harflerinin bir alışkanlık haline gelerek ömür boyu yanlış telaffuz edilmesine neden olacaktır.

Her çocuk gülmeyi sever. Çürük ya da eksik dişleri olan çocuklar çirkin göründüklerini düşünerek psikolojik rahatsızlık duyarlar.

Süt dişlerinin bir diğer görevi de alttan gelen daimi dişlerin yerini korumaktır. Bir süt dişi zamanından önce çekilirse yandaki dişler bu boşluğa doğru kayar. Alttan gelecek kalıcı dişe yer kalmaz, sonuç olarak çapraşıklıklar meydana gelir.

Biberon çürüğü, süt dişlerinin sürmesi ile birlikte özellikle üst çenedeki ön bölge dişleri içine alan bir çürük tipidir. Gece yatmadan önce ya da uyku sırasında bebek anne sütü ya da biberon emerse (özellikle biberonla şekerli, bisküvili, ballı veya pekmezli süt bebeğe verilirse ve herhangi bir ağız temizliği yapılmazsa bu durum mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur. Ayrıca yalancı emziğe bal, şeker konması etkiyi daha şiddetli hale getirir. Bu nedenlerle özellikle gece beslenmesinden sonra dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir.

İlk dişler ağızda görünür görünmez, temizlenmeye başlanmalıdır. Temiz bir tülbent ya da gazlı bez kullanılarak dişlerin temizlenmesi gerekir. Diş fırçası kullanımına bebeğin arka dişlerinin çıkmasından sonra başlanabilir. Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik önermek ve uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığını kazandırmaktır.

Instagram Feed
Öncesi ve sonrası vakalar için bizi takip edin...
Randevu & Ulaşım

Randevu Alın

Özel Çapa Cerrahi & Estetik Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Fahrettin Kerim Gökay Cad. Pınar Apt. No:135/2
Kat:1 D:2 34722 Ziverbey, Kadıköy / İstanbul